28 april 2006

Digital History Guide

Tijdens het surfen kwam ik een site tegen die gericht is op het maken van websites over historische onderwerpen. Deze guide geeft een overzicht over de soort historische websites en tips om zelf dergelijke websites op te zetten.

Lees meer: Digital history - a guide to gathering, preserving and presenting the past on the web.

18 april 2006

Nieuwe nieuwsbrief: ICT in musea

Er gebeurt veel op het gebied van ICT dat relevant is voor musea en er gebeurt veel op het gebied van ICT binnen musea, dat relevant kan zijn voor andere musea. Daarom heeft de Museumvereniging besloten om één maal per maand een elektronische nieuwsbrief samen te stellen.

De Nieuwsbrief ICT in Musea bevat nieuwtjes, trends en een agenda en verschijnt op de 15e van iedere maand.

Aanmelden nieuwsbrief ICT in musea en archief

Scorekaart erfgoedwebsites

In opdracht van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) verrichtte TNO een onderzoek naar de relatie tussen trends in de ICT en de maatschappij. Dat resulteerde in de Scorekaart voor erfgoedwebsites. U vindt in de Scorekaart vijftien toetsingscriteria voor uw website. Door per subvraag aan te geven op welke criteria uw site scoort, wordt inzichtelijk in hoeverre uw website inspeelt op maatschappelijke ontwikkelingen en de verwachting van de gebruiker. U kunt de scorekaart downloaden van de website van DEN.

Lees verder: Scorekaart voor toekomstvaste ontwikkeling van erfgoedwebsites

16 april 2006

Scroogle - Google in oude handschriften

Oude handschriften lezen is voor een mens al niet makkelijk, laat staan dat het gemakkelijk te automatiseren is. Toch gaan onderzoekers dat proberen aan de hand van documenten uit het Kabinet der Koning. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Nationaal Archief.

lees verder in het artikel 'Scroogle' op de NWO-site

13 april 2006

Minister Pechtold wil keuring toegankelijkheid overheidssites

Uit onderzoek van de stichting Accessibility bleek dat 96% van de overheidswebsites niet toegankelijk zijn voor gehandicapten. Hier zijn kamervragen over gesteld. Naar aanleiding hiervan heeft minister Pechtold aangekondigd dat hij wil dat alle overheidswebsites aan de richtlijnen voor toegankelijkheid zullen voldoen. Nieuwe overheidswebsites moeten daarom een bouwkeuring ondergaan.

Meer informatie:

05 april 2006

Digitale overheid

De overheid is bezig met het opzetten van basisregisters voor personen, gebouwen, etc. met als doel: eenmalige registratie, meervoudig gebruik. De basisregisters zullen door zo veel mogelijk overheidsdiensten gebruikt worden. De burger kan via zijn Persoonlijke Internet Pagina toegang krijgen tot deze diensten.

Deze werkwijze is ook van belang voor de archiefsector. Om ook de raadpleging op lange termijn te kunnen garanderen zullen deze gegevens ook digitaal duurzaam gearchiveerd moeten worden. Daarnaast zullen archiefdiensten zelf misschien ook afnemer worden van de basisregistraties.

Links die met dit project te maken hebben:

Subsidie voor VOC-project

Het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden krijgen subsidie voor de samenstelling van een database met gegevens van ruim 325.000 werknemers van de VOC-Kamer Amsterdam. Het project voorziet ook in de toegankelijkheid van de database via internet.

Lees het uitgebreide bericht: Scheepssoldijboeken ontsloten: 650.000 matrozen en soldaten in een database

De scheepssoldijboeken van diverse andere kamers zijn al te vinden op de website "Uitgevaren voor de kamers".

03 april 2006

Senter Novem regeling gepubliceerd

Digitaliseren met Beleid

Met deze nieuwe subsidieregeling wil het ministerie van OCW het digitaliseringsproces duurzaam inbedden in organisatie, beleid en werkprocessen van culturele erfgoedinstellingen. Het doel is ons erfgoed beter toegankelijk, vindbaar en bruikbaar te maken voor iedereen, nu en in de toekomst!

Lees verder: Informatie over de subsidieregeling SenterNovem

01 april 2006

Geen zelfstandig RHC in Zuid-Holland

In antwoord op kamervragen geeft staatssecretaris Medy van der Laan aan dat ze niet streeft naar een zelfstandig Regionaal Historisch Centrum in Zuid-Holland. In plaats daarvan komt er een website van het Provinciaal Historisch Centrum waar het verhaal van Zuid-Holland centraal staat.

Lees meer: Brief van 23 maart 2006 van Medy van der Laan aan de Eerste Kamer met als onderwerp: "vraag over regionaal historisch centrum in de provincie Zuid Holland"

LDS gaat massaal digitaliseren

Familysearch (een product van de Latter Day Saints) is een van de grootste genealogische databases in de wereld. Zij gaan nu hun bronnen in Salt Lake City massaal digitaliseren.

Lees verder: Unlocking the Vault: Conversion to Digital Records is Progressing

Dead Fred

Interessante website: DeadFred.com DeadFred is een beeldbank met foto's van voorouders, aangeleverd door de bezoekers.

Naast het product op zich vind ik ook verschillende soorten van financiering van deze gratis site erg interessant:

  • Google advertenties
  • Vrijwillige donaties
  • Verkoop van een downloadbaar boek met tips voor genealogen
  • Gebruik van banners (advertenties)
  • Links naar gerelateerde commerciele producten elders waarbij een deel van de omzet terugvloeit naar Deadfred

Nieuw blog

Dit blog is bedoeld om ontwikkelingen te signaleren op het gebied van digitaal erfgoed. De meeste van de dingen die hier gepost zullen worden zijn bedoeld als inspiratie.