29 augustus 2006

Europese aanbeveling over digitalisering

De Europese commissie heeft een aanbeveling gedaan over digitalisering. Hierbij worden lidstaten gestimuleerd om omgevingen te creeeren waarin massadigitalisering kan plaatsvinden met als doel om het cultureel erfgoed via internet te ontsluiten.

Het complete rapport is als PDF te downloaden: Recommendation on the digitisation and online accessibility of cultural material and digital preservation

22 augustus 2006

Kennisinfrastructuur Cultuurhistorie (KICH)

Terwijl ik op zoek was naar mogelijkheden om kaarten te ontsluiten kwam ik terecht op de Kennisinfrastructuur Cultuurhistorie (KICH). Deze infrastructuur is ontwikkeld vanuit de ROB, RDMZ, Directie Kennis van het ministerie van Landbouw en Alterra. Wellicht zijn er ook toepassingsmogelijkheden van KICH binnen de archiefsector, bijvoorbeeld voor het geocoderen van landkaarten.

09 augustus 2006

Koninklijke Bibliotheek digitaliseert kranten

De komende jaren gaat de Koninklijke Bibliotheek miljoenen kranten digitaliseren, aldus hun persbericht. Het gaat om miljoenen kranten van de zeventiende eeuw tot nu. Het project wordt uitgevoerd met steun van het Nationaal Programma Investeren in grootschalige onderzoeksfaciliteiten.