11 februari 2007

Nieuw blog: digitale archivaris

Christian van der Ven, archivaris bij het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft een nieuw weblog opgezet dat nauw aansluit bij de onderwerpen in dit blog: Digitale Archivaris. Absoluut een aanrader!

10 februari 2007

Bezoekers ontsluiten

Traditioneel zorgden instellingen zoals bibliotheken en archieven voor een categorisering van hun collectie. Tegenwoordig zijn er initiatieven zoals Del.icio.us waarbij bezoekers zelf de gegevens indelen. Dankzij het internet kunnen er meerdere categorieen worden toegekend, dit in tegenstelling tot de traditionele indelingsmethodes waarbij de hele collectie in 1 hierarchie werd ondergebracht.



Clay Shirky heeft een interessant artikel over dit onderwerp geschreven, getiteld 'Ontology is overrated - Categories, links and tags'.

Scottish handwriting

Een mogelijk hulpmiddel in een virtuele studiezaal is een cursus paleografie. Een voorbeeld is te zien op Scottish Handwriting, een site met een cursus paleografie van Schotse handschriften.

Web 2.0 - mensen verbinden

Op internet kwam ik dit filmpje tegen (in het Engels). Dit is de beste uitleg over wat web2.0 nou eigenlijk is die ik tot nu toe heb gezien.



<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE&eurl=">Film op YouTube</a>